• 0324 516 20 20 - 0530 066 51 30
  • info@lapigna.com.tr – gm@lapigna.com.tr

SÜRDÜRÜLEBİLİR Çevre

MİSAFİRLERİMİZİN SAĞLIĞI İÇİN OTELİMİZDE ÇEVRE DOSTU

KİŞİSEL TUVALET

VE BAKIM MALZEMELERİ

KULLANMANIZI

ÖNEMLE HATIRLATIRIZ.

‘’Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Soyunuz sopunuzla birbirinize karşı övünesiniz diye değil, birbirinizi tanıyıp kaynaşasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık.’’ Hucurat suresi 13.ayet

ENGELLİ MİSAFİRLERİMİZ İÇİN ENGELLİ ODASI VE PORTATİF HAVUZ ASANSÖRÜ;

Erdemli ve çevresinde kültürel yerleri gezerken dikkat edilmesi gereken bazı konular hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.

• Ören yerlerine giderken açık olduğu gün ve saatleri resmi sitelerinden teyit etmeniz gerekebilir. Bazı günlerde kapalı olmaktadır. Önceden giriş bileti alabileceğiniz yerler için biletlerinizi planladığınız tarihe göre önceden almanızı öneririz.

• Bölgemizdeki camileri gezerken başınızı örtecek bir örtü, şal bulundurmanız gerekmektedir. Düzgün ve kapalı kıyafet giymeye dikkat etmek gerek. Camilere ayakkabı ile girilmemektedir. İsterseniz yanınızda çorap bulundurabilirsiniz.

• Müze vb tarihleri eserleri bulunduran yerleri gezerken eserlere kesinlikle dokunmamalı ve sizden uyulmasını istenen tüm kurallara uyulmalıdır (fotoğraf çekilmemesi vb). Müze ve tarihi yerlerin ziyareti için https://muze.gov.tr üzerinden e-bilet satın alınabilir.

• Doğa etkinliğine katılırken çevreyi kirletmemeye, ateşi yakmamaya ve belirlenmiş kurallara uymaya dikkat ediniz. Doğa gezisine asla bölgeyi tanıyan rehber olmadan tek başınıza katılmayın. Ekstrem aktivitelere katılmadan önce AFAD gibi özel kurumlara güzergâh ve aktivitelerin detaylarını bildirin.

• Ziyaret ettiğiniz yerlerde kamera kullanımı konusunda bulunan uyarı levhalarına dikkat edilmesi gerek.

• Türkiye’de alkollü içecekler sadece belirli mekânlarda içilebilir. Dışarıda (park, sokak, bahçe vb yerlerde) veya alkol satışı olmayan yerlerde içki içmek yasaktır.

• Türkiye’de 18 yaşından küçüklere alkol ve tütün ürünleri satılmaz.

• Türkiye’de kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaktır.

• Kültür, tabiat varlıkları ve tarihi eserleri Türkiye’den çıkarmak suç ve hapis cezası uygulanmaktadır.

Erdemli’de Tarihi ve Kültürel Çevre

Kanyteleis (Kanlıdivane) Mersin-Silifke karayolunun 50. km' sinde, Ayaş mevkiinin 3 km kuzeyinde yer alan Kanyteleis ören yeri, ilk defa 19. yüzyılın ortalarında Langlois tarafından keşfedildi, ilçenin en ilgi çeken ören yeridir. Geniş bir obruğun çevresinde Antik Olba Krallığı'nın kutsal bir yerleşimi olarak kurulan ve antik adı Kanyteleis olan yerleşim hakkındaki en eski belgeler MÖ 3. yüzyıla ait bazı yazıtlardır.

Korykos Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60. km'sinde Kızkalesi beldesindedir. Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun olmak üzere, Islami devirlerde de iskan görmüştür. Kent, MS 72 yılında Roma egemenliğine girmiş ve 450 yıl Roma yönetimine bağlı kalmış, bu dönemde tarım alanında büyük bir gelişme göstererek zeytinyağı ihraç merkezi olmuştur. Korykos 1448 yılında Karamanoğlu ibrahim Bey tarafından ele geçirilerek, yeniden imar edilmiştir. Bugünkü, haliyle kale, tipik Orta Çağ mimari özelliklerini yansıtmaktadır.

Kız Kalesi Korykos kıyı kalesinin 200 m açığındaki küçük adacık üzerindeki kaleye Kızkalesi denilmektedirKaramanoğlu ibrahim Bey tarafından 1448 yılında onarılan Kızkalesi bugün Mersin turizminin sembolü haline gelmiştir. Turistlerin yoğun ilgisini çeken kaleye, kıyıdan balıkçı motorları ile geçilmektedir.

Öküzlü Örenyeri Ayaş kasabasına 12 km uzaklıktadır. Kanlıdivane-Çanakçı köyü yol ayrımından stabilize bir yolla gidilir. Bazilikası, sarnıçları halen ayaktadır. Lahitler kente girişi sağlayan stabilize yolun kenarında bulunmaktadır.

Elaiussa-Sebaste Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 50. km'sindedir. Kumkuyu belediyesi sınırlan içerisinde yer alan Ayaş Elaiussa-Sebaste örenyeri MÖ 2. yüzyılın sonlarında kurulmuştur. Özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde İskan görmüştür. Büyük bir alanı kaplayan ören yerinde 1995 yılında İtalyan kazı heyeti tarafından başlatılan çalışmalar sürdürülmektedir.

Tırtar (Akkale) Akkale, Mersin-Silifke karayolu üzerinde Mersin'e 49 km uzaklıktadır. Geç Roma döneminde kurulmuştur. Büyük bir zeytinyağı ihraç merkezi olan Akkale'de 15.000 ton zeytinyağı alabilecek kapasitedeki sarnıç halen ayaktadır.

Adamkaya Kabartmaları Kızkalesi'nin 10 km kadar kuzeyinde Şeytanderesi mevkiinde, derin vadinin kayalık yamacına oyulmuş İnsan kabartmaları bulunmaktadır. Kabartmalar, Geç Hellenistik veya Erken Roma dönemine aittir.

Paşa Türbesi Ayaş-Korykos yolu üzerinde olan bir Selçuklu eseridir. Türbe 1220 yılında Aktaşoğlu Sinan Bey adına yaptırılmıştır.